Van Bokhorst opleidingen. Sinds 1971.

Nascholing (code 95) volgen in Apeldoorn?

Om beroepschauffeur te blijven voor vrachtauto en/of bus, zijn beroepschauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen.

Voor het besturen van een vrachtauto of bus voor privé doeleinden is code95 niet nodig.

Er zijn groepen beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code 95, zoals brandweerlieden en politiemensen. U vindt de vrijstellingen op de website van ILT.

Mocht u nascholing moeten volgen dan kunt u kiezen uit cursussen die door het CCV gecertificeerd zijn. De enige eis is dat van de 35uur nascholing  een chauffeur minimaal een dag (7uur) praktijkbijscholing moet volgen. De overige 4 dagen (28uur) mag theoretisch zijn.

Van Bokhorst opleidingen adviseert chauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en niet alle nascholing op het laatste moment te plannen.

Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?

Wilt u weten hoeveel nascholingsuren u heeft gevolgd? Log dan in met uw DigiD op Mijn CBR en kijk onder het tabblad Mijn dossier’ of Resultaten bekijken’. Klik vervolgens op Download resultaten.

Zowel vrachtauto- als buschaufeur?

Een chauffeur die zowel voor de vrachtauto als de bus vakbekwaam is, hoeft slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

Code 95 verlopen?

  • Stel dat het een chauffeur niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen. Dit heeft als gevolg dat zijn code 95 (vakbekwaamheid) verloopt en hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Als hij daarna besluit zijn oude vak weer op te pakken, dan moet hij die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Nadat hij deze 35 uur gevolgd heeft, én hij de code 95 op zijn rijbewijs heeft, mag hij weer beroepsmatig rijden.

Welke cursus als nascholing?

Om de juiste keuze te maken in cursus, kunnen wij u een cursus pakket op maat aan bieden. Wij kunnen u een cursus aan bieden waar uw bedrijf het meeste profijt van heeft. voor meer informatie over een cursus op maat verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Nascholing met e-learning?

Code95 behalen via e-learning is een moderne en efficiënte manier om te voldoen aan de verplichte nascholing. Middels een inlog code voor onze online omgeving kan er makkelijk vanuit huis per nascholingscursus 4uur theorie gevolgd worden. De laatste 3uur dient bij van Bokhorst opleidingen te worden gevolgd. De 4uur e-learning dient u 9 dagen voor het gedeelte bij van Bokhorst opleidingen gevolgd te hebben. U kunt online bekijken hoeveel uur u nog moet volgen. Dit kan in 1 keer maar mag ook over 9 dagen verspreidt worden. Belangrijk is wel dat het e-learning gedeelte voor de 10e dag is afgesloten, anders is de cursus niet meer geldig.

Maximaal aantal uren e-learning

Vanaf 1 Juli 2021 is er een limiet gesteld aan het aantal uren e-learning dat iemand mag volgen in een nascholing cyclus van 35 uur. Dat limiet is 12 uur. Een chauffeur kan dus drie cursussen volgen middels e-learning in een cyclus van 35uur. De 2 resterende cursussen mogen dus geen e-learning bevatten. 

Cursus aanbod code95 van Bokhorst opleidingen

Klik hier voor onze actuele cursus data