Van Bokhorst opleidingen. Sinds 1971.

2 to drive

Sinds 1 november 2011 is de proef begeleid rijden in gegaan. De naam die het ministerie van infrastructuur en milieu hanteert voor de proef begeleid rijden is 2todrive.

Wat houdt de proef begeleid rijden in

Vanaf 16 jaar mag je het theorie-examen afleggen en daarna vanaf 16,5 beginnen met de rijlessen. Als je 16,5 bent en een geldig theorie certificaat hebt mag je ook een Tussentijdse toets afleggen, vanaf het moment dat je 17 jaar bent, mag je het praktijkexamen afleggen.

Na het behalen van het rijbewijs mag je tot je 18de verjaardag uitsluitend rijden onder begeleiding.

Iemand die voor 1 November 2011 17 jaar is, kan geen praktijkexamen doen in het kader van de proef! Hij of zij zal moeten wachten tot de 18 jarige leeftijd is bereikt. Beginnen met autorijlessen op 17 jarige leeftijd kan wel.

Waarom begeleid rijden?

Door eerder te beginnen met de rijopleiding en daarna onder begeleiding rijden, hebben leerlingen meer rijervaring als ze alleen de weg op gaan. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kan begeleid rijden vele verkeersdoden en ongelukken per jaar voorkomen.

In andere landen bestaat een dergelijk opleidingstraject al, zoals in Zweden en Duitsland. Daar hebben bestuurders die op hun 17e jaar hun rijbewijs haalden en tot hun 18e begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij daar 20 procent minder overtredingen en rijden ze minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.

Geslaagd met 2todrive

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen dan kan je bij je eigen gemeente het rijbewijs aan vragen. De gemeente geeft het rijbewijs af als je via www.2todrive.nl een begeleiderspas hebt gekregen. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de je als je coaches hebt aangewezen.

Begeleider(s)

De beginnend bestuurder mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18e verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Aan deze begeleiders zijn eisen gesteld.

  • Minimaal 5 jaar het rijbewijs B hebben
  • Geen zware verkeersdelicten hebben begaan
  • Nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen
  • Minimaal 27 jaar oud
  • Niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen
  • Zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren
  • Rijinstructeurs mogen ook als coach optreden. Er geldt dan geen leeftijds eis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een geldig WRM certificaat.

Rijden zonder begeleider

Ben je geslaagd voor het praktijk examen en rij je zonder begeleider dan volgt hier een sanctie op, het ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.

Mag ik mee doen aan de proef 2todrive?

Alleen jongeren die op of na 1 november 2011 17 jaar worden, mogen het praktijkexamen afleggen bij het CBR.
Ben jij al 17 op 1 november 2011?
Dan mag je wel beginnen met lessen volgen maar vanaf je 18de mag je het praktijkexamen afleggen.